Dejte svému srdci lásku, kterou si zaslouží

Autor: Herbalife Nutrition

Zdraví tvého srdce je cenné, stejně jako ty!

Debata o stravě a zdraví srdce už je tak dávná, že víme, co bychom měli dělat. Sledovat naši váhu. Sledovat náš celkový příjem tuků a udržovat si nízkou hladinu nasycených tuků. Hlídat si, kolik jíme soli. Jíst více potravin bohatých na vlákninu - jako jsou fazole a ovesné vločky. 

To je dobrá rada, ale také potřebujeme rovnováhu mastných kyselin.

 

Hledání rovnováhy

Ze začátku byly lékařské rady ohledně tuků ve stravě jednoduché: nasycené tuky byly špatné a polynenasycené tuky dobré.  

Jenže teď jsou věci složitější. Je to kvůli rostoucím obavám, že nejíme omega-3 a omega-6 mastné kyseliny ve správném poměru, což ovlivňuje naše zdraví.

Je příliš zjednodušené říci, že omega-3 jsou dobré a omega-6 jsou špatné, protože ani jedna z nich není ve své podstatě „špatná“. 

Nazývají se „esenciální“ mastné kyseliny, protože je naše tělo nedokáže vyrobit, získáváme je z potravin, které jíme. V malém množství mají esenciální mastné kyseliny v našem těle důležitou úlohu, jako je podpora krevního oběhu, zraku a funkce mozku.

Problém je v tom, že (obecně) jíme příliš mnoho omega-6 a málo omega-3. 

Dnešní strava je plná omega-6: hranolky, salátové dresinky, koláče, pečivo atd. Současně nám chybí potraviny, které jsou bohaté na omega-3: ryby, zelenina, vlašské ořechy a lněná semena.

Jedním z nejlepších způsobů, jak získat více omega-3, je konzumovat více rybích pokrmů v týdnu, a tím zvýšit zdravé hodnoty EPA a DHA. Tyto konkrétní mastné kyseliny se vyskytují v rybách a mohou přispět k udržení normálně fungujícího kardiovaskulárního systému.

Ale mnozí z nás dostatek ryb týdně nejí. Čerstvé ryby jsou skvělé, ale konzervované ryby umožňují jednoduchost a pohodlí! Pokud nemáte ryby rádi, můžete si také vzít doplňky s rybím tukem (pamatujte však, že potravinové doplňky by neměly být používány jako náhrada pestré stravy).

 

Projezte se ke zdravějšímu srdci

  • Jezte více ovoce, zeleniny, celozrnných potravin a fazolí, neboť poskytují vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty.
  • Udržujte celkový příjem a příjem nasycených tuků pod kontrolou tím, že budete jíst zdravé bílkoviny s nízkým obsahem tuku.
  • Jezte nenasycené mastné kyseliny z potravin, jako jsou ryby, ořechy, avokádo a olivový olej.
  • Volte mléčné výrobky bez tuku, nebo s nízkým obsahem tuku, drůbeží prsa, libové červené maso a rostlinné zdroje bílkovin, jako jsou fazole, čočka a tofu.
  • Omezte potraviny s přídavkem tuků, například snižte používání dresinků, pomazánek, omáček a smažených jídel.
  • Vyvarujte se vysoce zpracovaných potravin.
  • Jezte více potravin bohatých na vlákninu (sladké brambory, bobuloviny, švestky, brokolice a mrkev).

 

Když jde o srdeční záležitosti, jde o mnohem víc než jen o lidi, které milujeme. Nezapomeňte věnovat zvláštní péči srdci, na kterém záleží nejvíce: tomu vašemu!