Pravda ukrytá ve vejci

Autor: Herbalife Nutrition

V současné době se o vejcích hodně mluví: Jsou vůbec zdravá? Kolik je příliš? Je lepší žloutek, nebo bílek?

Nebojte se! Jsme tu pro vás, abychom objasnili všechna fakta, a dokonce nabízíme i skvělý recept!

Vejce patří k nejvýživnějším a nejuniverzálnějším potravinám. Koho by napadlo, že obyčejné vejce může obsahovat tolik živin? Díky své jemné chuti se vejce skvěle hodí do celé řady pokrmů, na kterých si můžete pochutnat v kteroukoli denní dobu.

 

Celé vajíčko obsahuje přibližně 80 kcal, asi 5 g tuků (z nich téměř všechny jsou prospěšné monosaturované tuky) a méně než 200 mg cholesterolu. Jediné vejce obsahuje téměř 6 g bílkovin, bílek jich obsahuje více než žloutek. Pokud si tedy připravíte omeletu ze čtyř vaječných bílků, bude obsahovat 14 g bílkovin, žádný tuk, žádný cholesterol a přibližně 70 kcal.

 

Vejce jsou považována za jeden z nejkvalitnějších druhů proteinu. Obsahují všechny potřebné aminokyseliny, které vaše tělo využívá k tvorbě důležitých bílkovin, jako jsou hormony, enzymy a svalová hmota. Ve žloutcích najdete lutein a zeaxantin, dva přirozeně se vyskytující pigmenty a choliny, živiny podporující zdraví buněčných membrán*. Žloutky jsou navíc jedním z mála přirozených zdrojů vitaminu D, který přispívá ke správnému vstřebávání vápníku.

 

Vajíčka mají v porovnání s čerstvým masem, rybami nebo drůbeží delší trvanlivost. Pokud je skladujete při správné teplotě v lednici, vydrží čerstvá až 3 týdny od nákupu!

 

Pokud máte pocit, že jsou vejce dobrá jen na snídani, možná je čas tento názor přehodnotit. Zeleninová omeleta se skvěle hodí jako lehká (ale uspokojující) večeře, míchaná vajíčka můžeme zabalit do wrapu k obědu a plátky vajíček natvrdo s celozrnným sucharem jsou výtečná svačinka.

 

A kromě všech výhod, které jsme už zmínili, je tu ještě další aspekt: někdy na jejich přípravu ani nepotřebujete pánev!

 

Až budete mít příště ráno naspěch, zkuste tohle:

Vymažte šálek olejem a rozbijte do něj vejce nebo vaječné bílky. Rozšlehejte vidličkou a vložte do mikrovlnné trouby na nejvyšší stupeň asi na minutu a půl, uprostřed procesu lehce promíchejte. Takto připravená vajíčka budou lehká a nadýchaná. Můžete je sníst jen tak, nebo k nim přikrojit kousek avokáda nebo lžičku salsy a máte jednoduché jídlo nebo svačinu.

 

* https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171287/nutrients