Věnujte se cvičení, i když trávíte čas doma

Autor: Herbalife Nutrition

Proč si sportovci vedou kondiční deník

cvičení v pondělí, byly úspěšnější, možná je čas zařadit pondělní trénink na pořad každého týdne!

Dny se prodlužují, slunce je jasnější, počasí teplejší a za normálních okolností bychom se těšili, že strávíme více času venku. Letos ale jaro vypadá jinak. 

Pro mnoho lidí se může zdravý životní styl a dostatek pohybu zdát nemožným úkolem: zvláště když máme tolik příležitostí oddávat se čokoládě, sladkostem a dalším lákavým pochoutkám! 

Postavte se tomuto pokušení a zůstaňte s pomocí našeho zpravodaje ve formě! Pomůžeme vám soustředit úsilí správným směrem a dosáhnout výsledků.

Není to sice nejatraktivnější téma, určitě má však smysl dělat si záznamy o tom, na čem pracujete a jaké pocity to ve vás vyvolává, abyste se za půl roku mohli ohlédnout a jasně vidět, jak dlouhou cestu jste urazili.

Věděli jste, že i fitness plány mohou mít jojo efekt? Lidé často nadšeně začínají s ambiciózním plánem, který se ale postupně vytratí. Nebo je jejich přístup k tělesné kondici nekonzistentní a vede k frustraci.

 

Proč si sportovci vedou kondiční deník

Většina sportovců si vede kondiční deník, který předkládá svým trenérům. Někteří trenéři nahlížejí do deníků pravidelně, jiní je otevřou jen v případě, že narazí na problém (třeba zranění nebo špatné výkony).

Tohle jsou čtyři hlavní důvody, proč si vrcholoví sportovci vedou kondiční deník:

  • aby měli přehled o svém tréninkovém plánu,
  • aby pomohli trenérům s prevencí zranění,
  • aby viděli svůj pokrok,
  • aby společně s trenéry přišli na to, jaké faktory hrají roli na jejich cestě k úspěchu či neúspěchu.

 

Kondiční deníky nejsou jen pro sportovce

Nemusíte být vrcholový sportovec, aby pro vás měl kondiční deník smysl! Vedení deníku vám ukáže cestu k dosažení kondičních a výživových cílů. Sledování kondice vám pomůže s následujícím:

  • dostat se do formy,
  • udržet si kondici,
  • snížit váhu,
  • soustředit se na zdraví.

 

Jak vám kondiční deník pomůže?

Kondiční deník je vhodný pro každého bez ohledu na fyzickou kondici. Je to proto, že:

  • Vám umožní objektivně zhodnotit a pochopit, jak se vám daří (nebo nedaří) dosahovat svých cílů. Díky němu vyvinete větší úsilí a posunete se vpřed.
  • Zaměříte se na skutečné výsledky. Pokud se na cestě ke splnění svého fitness plánu setkáte s překážkami ve formě zranění nebo jiných životních situací, deník vám pomůže udržet správný směr.

 

Veďte si jednoduchý deník, kam uvedete:

  • Den a datum: Můžete použít elegantní aplikaci, diář nebo stolní kalendář, nebo si dělejte poznámky do svého online kalendáře.
  • Emoce: Emoce zhodnoťte vždy na konci dne. Stačí napsat, jestli se cítíte spokojení, rozladění, nebo v normě (a můžete použít klidně i smajlíky). Do této sekce si zapište poznámky nebo důležité události.
  • Aktivita: Zapište si čas, trvání, druh a intenzitu dané aktivity.
  • Zhodnocení tělesné kondice: Cítíte bolest nebo nepřiměřenou únavu? Bylo pro vás některé cvičení zvlášť nepříjemné, nebo jste se při něm naopak cítili skvěle?
  • Výživa: Jedli jste vhodnou stravu? Napište si číslo od 1 do 10, 1 znamená, že vaše stravování bylo nevhodné, 10 znamená, že jste se sebou úplně spokojeni.

 

A co dál?

Po šesti týdnech vás čeká trocha detektivní práce! Ohlédnout se do minulosti a zhodnotit své aktivity a chování bude zábava. Kondiční deník vám odhalí případné problémy, nebo vám jasně ukáže vaše úspěchy. 

Lidé, kteří si kondiční deník důsledně vedou, často odhalí následující vzorce:

 

Cvičení: Zkuste vypozorovat, kdy jste nejaktivnější. Pro někoho může hrát velkou roli den v týdnu, někteří lidé jsou například nejaktivnější v pondělí. Pokud vám deník odhalí, že týdny, kdy jste se soustředili na cvičení v pondělí, byly úspěšnější, možná je čas zařadit pondělní trénink na pořad každého týdne!

 

Pokles aktivity: Pokud vidíte, že se vaše aktivita s postupem týdne snižuje, zkuste vypátrat příčinu. Jste unavení, rozbolavělí nebo jenom zaneprázdnění? Kondiční deník vám pomůže vytvořit si konzistentní fitness plán.

 

Rozptýlení: Život je někdy hektický a plný překvapení, ale odhalili jste, že určitý člen rodiny nebo kamarád vám často naruší kondiční plány? Požádejte ho o podporu nebo mu nabídněte, aby se k vám přidal.

 

Pocity: Určité druhy cvičení mohou ovlivnit vaše emoce. Možná jste si všimli, že po některém druhu cvičení se celý den cítíte skvěle. Pokud jste si toho vědomi, není čas zařadit takové cvičení v den, kdy potřebujete zvednout náladu nebo se motivovat? Pokud naopak vidíte, že ve dny, kdy jdete do posilovny, se cítíte pod psa, možná bude lepší cvičit doma nebo na čerstvém vzduchu.

Když budete mít jasno, co je pro vás nejlepší, můžete si vytvořit dlouhodobý plán k úspěchu.

 

V kondičním deníku jde jen o vás

Úspěchu jste dosáhli jen díky sobě. Jakmile si začnete dělat pravidelné a objektivní záznamy o své kondici, konečně necháte celý jojo efekt za zády. Vezměte fitness plán do svých rukou, naučte se pracovat s vlastní osobností a časovými závazky. Uvidíte, že tentokrát se vám podaří dosáhnout svých cílů!